You use a glass mirror to see your face; you use works of art to see your soul.

George Bernard Shaw

Ulrike Quade Company en Silbersee

De mens van de toekomst, verlost van het menszijn.

Stel je voor dat we door de nieuwste technologie geen pijn meer voelen, niet meer oud en lelijk worden en nooit meer sterven. In een fascinerend sprookje spelen Silbersee en Ulrike Quade Company met de maakbaarheid van de mens. Daarbij laten zij zich inspireren door Oscar Wilde’s roman ‘The Picture of Dorian Gray’, gepubliceerd in 1890.

In deze nieuwe sprookjesopera is Dorian Gray geen negentiende-eeuwse dandy, maar een metroman in een digitaal tijdperk. Met behulp van een technologisch experiment wordt hij onsterfelijk en betreedt hij een kunstmatige wereld waarin ouderdom en verval niet bestaan. Dorian Gray groeit uit tot de perfecte mens; jong, volmaakt en eeuwig onaantastbaar. Met deze laatste stap in de evolutie rest de vraag: wat is het leven nog waard zonder de dood en het verval?

'Dorian Gray' is een sciencefiction verhaal uit de nabije toekomst op de grens van opera, beeldend theater en technologie. Een actuele variant op memento mori, memento vivere: onthoudt dat je zult sterven, en vergeet niet te leven.

Credits
Concept: Ulrike Quade en Romain Bischoff
Regie: Ulrike Quade
Muzikale dramaturgie: Romain Bischoff
Libretto: Marcel Roijaards
Compositie: Leonard Evers en Akim Moiseenkov
Creative coding: Robert Liebner
Kostuumontwerp: Marlou Breuls
Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
Dramaturgie: Thomas Lamers
Performers (spel, muziek, beweging): Maarten Vinkenoog, André Lourenço, Kadri Tegelmann e.a.
'Dorian Gray' is een productie van Ulrike Quade Company en Silbersee